FRÅGOR & SVAR

Det är alltid lika roligt att så många hör av sig till oss med frågor och funderingar. För att underlätta för er har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren här på vår webb.

Fråga:
Var produceras Ekströms produkter?

Svar:
I Örebro och Kumla.

 

Fråga:
Varför använder ni sötningsmedel?

Svar:
För att kunna erbjuda bra produkter även till dem som av medicinska, eller andra skäl vill undvika socker sötar vi Blåbärssoppa utan tillsatt socker, Nyponsoppa utan tillsatt socker och Aprikoskräm utan tillsatt socker med sötningsmedel istället för med socker. Det framgår alltid av innehållsdeklarationen om det ingår sötningsmedel.

 

Fråga:
Varför har ni så hög sockerhalt i era produkter?

Svar:
Ekströmssortimentet består huvudsakligen av desserter som av tradition är söta. Vi försöker så långt det är möjligt att erbjuda även lättsockrade varianter, men det kan ibland vara svårt eftersom sockret inte bara tillför smak utan också ofta är nödvändigt för produktens konsistens och andra egenskaper.

 

 

Fråga:
Vad framställs pektin av?

Svar:
Det pektin vi använder i Ekströms produkter är utvunnet ur antingen citrusfrukter eller äpplen.

 

Fråga:
Vad använder ni för stärkelse i Ekströms produkter?

Svar:
Vi använder flera typer av stärkelse. Majs (inte genmodifierad!) är den vanligaste stärkelseråvaran. Om en stärkelse är tillverkad av vete, eller av någon annan glutenråvara, så framgår det alltid av innehållsdeklarationen.

 

Fråga:
Vad betyder E-nummer som finns i ingrediensförteckningen?

Svar:
E-nummer är ett europeiskt sätt att förenkla deklarationerna och slippa krångliga namn på olika tillsatser i produkterna. Vill du veta mer om vad E-numren betyder kan du läsa på Livsmedelsverkets hemsida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/